Travel blog from Slovenia, about Slovenia.

5 NEVERJETNIH dejstev o Sloveniji

5 NEVERJETNIH dejstev o Sloveniji

Ko gre za predstavitev Slovenije nekomu, ki naše države ni še nikoli obiskal oziroma obiskala, postane včasih malce zapleteno. Zakaj? Ker je Slovenija država številnih posebnosti in neverjetnosti! Zato smo pripravili hiter seznam  petih najbolj neverjetnih dejstev o Sloveniji, s katerimi lahko začnete tujcem predstavljati našo čudovito državo!

Več kot polovico Slovenije pokrivajo gozdovi

Slovenija je zelo majhna država, saj pokriva manj kot 0,004% površine našega planeta. A ne glede na to, Slovenija sodi med evropske države z največjim odstotkom gozdnih površin. Je pravi zeleni evropski raj, in to je nekaj, kar lahko z veseljem povemo vsakomur!

Po nekaterih tujih spletnih podatkih ima naša dežela 12.547 kvadratnih kilometrov gozdov, po mnenju našega Zavoda za gozdove pa 11.845 kvadratnih kilometrov. V vsakem primeru smo v samem evropskem vrhu.

S svojimi 62% gozdnih površin Slovenija sodi med najbolj gozdnate evropske države.

Lipica – zibelka lipicancev, svetovno najbolj prepoznavnih konjev

Kobilarna Lipica, zibelka lipicancev, je bila ustanovljena leta 1580. Z več kot 430-letno tradicijo velja za najstarejšo kobilarno z neprekinjeno vzrejo konj na svetu in znano turistično destinacijo. Močnega, vzdržljivega in gibčnega kraškega konja so vzrejali že pred davnimi stoletji. Zato je habsburški vojvoda Karel II. za dunajski dvor od tržaškega škofa leta 1580 odkupil posest v Lipici. V naslednjih letih so kraške konje križali s španskimi, italijanskimi in arabskimi konji, tako je dvesto let kasneje nastala nova pasma – lipicanec.

Foto: Kobilarna Lipica

Danes je Kobilarna Lipica dom več kot 350 imenitnim lipicancem, ki so ena od najstarejših kulturnih pasem konj. Obiskovalci se lahko skozi vse leto pridružijo vodenim ogledom kobilarne. Med najbolj očarljivo in veličastno izkušnjo, ki jo boste doživeli v Lipici, sodi predstava Lipiške šole klasičnega jahanja.

Solkanski most – največji kamniti most z osrednjim lokom na svetu

Solkanski most oziroma solkanski viadukt je 219,70 metrov dolg železniški ločni most čez reko Sočo pri kraju Solkan.

Most se pne 36 m nad srednjo gladino reke. Solkanski most je z osrednjim lokom s svetlobno odprtino 85 m največji kamniti most na svetu. Tega rekorda do danes ni potolkel še noben drug most, kajti pri poznejših tehnikah gradnje so pričeli uporabljati armirani beton.

Na svetu obstajajo še večji ločni mostovi, vendar ne kamniti.

Most je bil zgrajen kot del železniške proge med Trstom in Dunaj. In – še vedno ga lahko prečkate z vlakom! Fascninatno!

Slavni Solkanski most čez smaragdno reko Sočo.

Slovenija ima največje število verskih stavb na prebivalca v Evropi

V Sloveniji je več kot 3000 cerkva, kapelic in verskih spomenikov. V Sloveniji skoraj ni vasi ali griča, ki ne bi imelo cerkve. Slovenija je polna samostanov in obcestnih svetišč.

Na območju današnje Slovenije so bile zgodnjekrščanske cerkve zgrajene v pozni antiki, njihovi ostanki pa so vidni tudi v Ljubljani, v Ajdovem Gradcu pri Sevnici ali v Tonovcovem gradu pri Kobaridu.

Slovenija je edina država z besedo LJUBEZEN v svojem imenu

Zadnje, a prav nič manj pomembno!

Kako lepo je imeti besedo LJUBEZEN v imenu svoje države? Latinska modrost  pravi: »Nomen est omen«, kar bi lahko prevedli kot – ime je znamenje!

In to vsekakor še kako velja v primeru naše prelepe domovine!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


%d bloggers like this: