Travel blog from Slovenia, about Slovenia.

Mura, pozabljena zakladnica

Mura, pozabljena zakladnica

Reka Mura je nekako pozabljena reka. Nanjo smo pozabili zlasti tisti, ki smo ob njej zrasli, ko je ta reka že predstavljala mejo med Slovenijo in Avstrijo. Sama sem že ena tistih, ki se navdušuje nad lepotami, a sem reko ob kateri živim, zares začela odkrivati šele pred leti. Ugotavljam, da reka ni samo pozabljena, pač pa da je tudi še neodkrita. Sedaj bi želela z njenimi naravnimi danostmi in lepotami navdušiti svet.

Piše: Sonja Bezjak

Click here for the English version of text.

Mura – izjemna naravna dediščina

Reke od nekdaj delijo, vsaj na levi in na desni breg. A hkrati pogosto povezujejo, če z njihovimi vodami plujemo ali če čeznje zidamo mostove. Še posebej pa, ker so vir življenja. In z našo reko je že tako. S svojimi brzicami, hitrimi valovi, mrtvimi rokavi in široko strugo, je ta reka polna presenečenj. Zdaj hitra in okrutna, zdaj lena in počasna.  Takšna, kakršno je tudi življenje.

Lahko jo mirno spregledamo. Če pa se poglobimo v njene skrivnosti, bomo vedno znova očarani.

Moj brat, Boris Bezjak, je strasten naravovarstvenik in odličen poznavalec vsakega najmanjšega kotička reke na nabrežju med Ceršakom in Tratami. Z vsakega obiska se vrne bogatejši za spoznanje. Tokrat me je vzel s seboj in mi zaupal pripoved o reki, v kateri vidi predvsem izjemno naravno dediščino in priložnost za ljudi, da zadihajo z naravo.

mura6

Sprehod po nabrežju

Sprehodila sva se po nabrežju, ki je na slovenski strani divje, naravno in pristno, kot da bi stopili v pragozd. Pa vendarle uhojena pot, ki se rahlo vzpenja in spušča, in je tudi dobro označena, priča o človeški bližini. Na drugem, avstrijskem bregu, so ležerni nedeljski sprehajalci in kolesarji. Tam je pot položna in prilagojena tistim, ki jim je bližji bolj urbani pristop.

Moji spomini, ki jih delim z bratom, segajo v osemdeseta, ko so besede o reki tekle le, kadar je bilo govora o ilegalnih prehodih in tihotapcih, o graničarjih in 100 metrskem obmejnem pasu, v katerega domačini nismo smeli stopiti.

Bratovi rani spomini na Muro

Borisovi rani spomini segajo na prve ribe, ki jih je videl v reki, jih ujel in vrnil v njihovo kraljestvo. »Prav zaradi omejenega gibanja ob reki, mistificiranja njene nepredvidljivosti, in zgodb o ilegalnih prehodih in graničarjih, je Mura ostala nedotaknjena«, mi pravi, ko se vzpneva na klif, s katerega je lepo videti  srebrno gladino predvečerne Mure.

boris1
Brat Boris vodeni skupini predstavlja življenje v in ob Muri

»In danes vemo, da je reka biser donavskega rečnega sistema, ki  v svojih brzicah skriva kar 65 vrst rib, kar jo po številu različnih vrst rib uvršča na prvo mesto evropskih rek. K takšni biodiverziteti prispeva dejstvo, da vode prosto tečejo prav tukaj od nas, natančneje od Ceršaka in potem čez mnoge države vse do Črnega morja. Gre za 1100 km proste plovne poti reke Mure, ki se najprej izlije v Dravo in preko Donave steče v Črno morje«.

boris2

Bližnji Muzej norosti

V bližnjem Muzeju  norosti, ki ima svoje mesto na pečini nad Muro v gradu Cmurek na Tratah, so na ogled postavili razstavo fotografij vseh rib. Ne morem se načuditi podobam teh prebivalcev,  o katerih nikoli prej nisem razmišljala in kako čudovito različni so.  Najbolj me navduši zvezdogled, ki se iz dna Mure ozira k zvezdam, v neskončno vesolje.

Brat nadaljuje svojo pripoved o izvrstnih pogojih za ribolov:  »Mura ljubiteljem ribolova ponuja edinstveno izkušnjo v vseh letnih časih. Tako je pozimi najbolj atraktiven lov meneka (lotalota) in sulca (hucohuco), ki doseže v Muri zavidljive velikosti. V zgodnjem pomladnem času se k reki lahko odpravimo z muharico in suho muho na klene izjemnih velikosti. Seveda tudi postrvi vseh vrst, med temi velja posebej izpostaviti prisotnost lipan. Med bolj klasičnimi vrstami ribolova, kot je talni ribolov, je posebej zanimivo, da je zaradi prisotnosti  tako velikega števila vrst nemogoče predvideti vrsto uplena. Prav poseben izziv predstavljajo seveda tudi ostriževci. Tako lahko v reki Muri najde prav vsak tip ribiča svoj kotiček in svojo vrsto ribe.«

mura3
Mura izkušenim ribičem ponuja ribolov v vseh letnih časih.

Reka za zrele ljubitelje ribolova

Boris, ki v Ribiški družini Sladki Vrh, opravlja delo ribiškega čuvaja, svojo misel zaključi s stavkom: »Mura je reka za dorasle ljubitelje ribolova, ki želijo in zmorejo najti mir v sebi in se soočiti z naravo, kakršna je bila nekoč.«

Mene pa radovednost vleče naprej, zato ga zvabim, da se napotiva globlje v gozd, kjer je narava ob reki Muri nedotaknjena in nudi številne priložnosti za opazovanje ptic, dvoživk, žuželk in drugih živali. In še dlje med arheološke ostanke pradavnih prebivalcev, ki so živeli ob reki in z reko. Čemur se sodobni prebivalci znova privajamo. Toda to je že tema za novo pripoved.

Dodatne informacije za ribiče

Torej dolge migracije, izjemna raznolikost struge, premore lastnosti alpske reke, počasi tekoče vode, stoječih območij v mrtvicah, strugo tvorijo kamniti, peščeni, in prodnati predeli, k številčnosti vrst pripomore tudi visoka vsebnost kisika, čistost vode in seveda tudi prisotnost organizmov nižje po prehrambni lestvici.

Še nekaj napotkov za obiskovalce

Reko Muro je v tem območju mogoče prečkati na Cmureškem mostu v kraju Trate ali z brodom pri Sladkem Vrhu, ki je še eden redkih delujočih – zato ga nedvomno velja preizkusiti (peš, s kolesom ali avtomobilom).

Ob Muri vodi ena najlepših kolesarskih poti,, ki pelje od izvira Mure v Avstriji, prečka Slovenijo v kraju Trate in nadaljuje pot proti Hrvaški.

Ob Muri pelje planinska pot, imenovana Keltska pot . Čez Cmureški most pa iz sosednje Avstrije  vodita tudi Jakobova pot in Marijina pot

Obiskovalcem pa priporočamo, da se ustavijo tudi v bližnjem kraju Zgornje Konjišče, kjer je tamkajšnja ribiška družina uredila park. V njem so na ogled ostanki hrasta, ki je pred 1350 leti padel v Muro. Ribiči tam nudijo sveže pečene ribe, ki se jih naužijemo med ribniki in v družbi udomačenih labodov.

Cmurek1
Lahko obiščete tudi bližnji grad Cmurek, kjer ima prostore Muzej norosti. (Foto: Muzej norosti FB)

 1 thought on “Mura, pozabljena zakladnica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


%d bloggers like this: