Everybody says – Škofja Loka is so pretty!

Only 23 km (14 miles) from the Slovenia’s capital Ljubljana, you can spend a day back in time in Škofja Loka. This small town is among the most beautiful and oldest settlements in Slovenia. Its medieval town center is the best preserved in the whole country and it […]

5 BEST spots for your perfect Ljubljana photo!

Visiting Slovenia will without any doubt leave you with some great memories. And  if you do it right – some great photos! Therefore, as local travel bloggers who are showing Slovenia to the world, we thought of sharing with you some of the spots in […]

The Beautiful Town of Vipava in Vipava Valley, Slovenia

Only one hour drive from the city life of Ljubljana we indulged ourselves in the peace and beauty of the Slovenia’s south- western town of Vipava in the wine-rich region of the Vipava Valley. Here is the story of a weekend well spent between sightseeing, relaxing […]

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

 V Drama kavarni čas drugače teče

 V Drama kavarni čas drugače teče

V zadnjih letih so se mnogi ljubljanski kulturni hrami obogatili še s kavarnicami,  ki jih sama prav rada obiščem. Tokrat sem se odpravila na popoldanski klepet v kavarno znamenite ljubljanske Drame.

Zeleno stavbo iz leta 1919 najdete nedaleč od Cankarjevega doma ali Kongresnega trga. Kavarna se nahaja v nekdanjem foajerju, do nje pa se je treba povzpeti po zavitem stopnišču. Toda vzpon se nedvomno izplača. Ne le zaradi terase z razgledom na Ljubljanski grad, pač pa tudi zaradi zanimivega interierja.

Predvsem pa prijetnega vzdušja …

Kot v gledališki predstavi

V notranjosti me je tudi tokrat pričakal intimen ambient, ki ga skoraj do zadnjega kotička izpolnjujejo predmeti iz gledaliških predstav. Med raznoraznimi mizicami in fotelji, ki jih krasijo številni svečniki in svetilke, sedem k tisti, ki se ponaša s starim gramofon in bogato zbirko plošč.

Še bolj kot gramofona sem vesela izbrane družbe, katere člani me opazujejo s sten. Kavarna se ponaša z zbirko umetniških kipov prvih slovenskih igralk in igralcev. Med njimi so vsaj tri ženske, Avgusta Danilova (1869 – 1958), Marija Vera (1881 – 1954) in Vida Juvan (1905 – 1998), ki so svoje prve gledališke izkušnje nabirale po vsej Evropi in šele kasneje stopile na oder Ljubljanske drame.

Podobe iz oddaljene preteklosti dopolnjujejo fotografije iz sodobnih predstav, ki pričajo o bogati dejavnosti največjega slovenskega gledališča.

V senci umetniških del, družbi nekdanjih in sodobnih umetnikov in umetnic se s tem prostorom počutim globlje povezana.

Pridih slovenskega vzhoda

Drama kavarno vodita Manja Valdhuber in Bernard Varga. Oba prihajata iz Svečine, ki velja za enega boljših vinorodnih okolišev severovzhodne Slovenije. Svetovno slavo pa žanje s cesto,  ki se v obliki srca zavije med zelenimi vinogradi.

Manja in Bernard sta sama ljubitelja kulture, zato jima je kavarnica pisana na kožo. Za svoje goste skrbno odbirata vina iz svojega okoliša. Manja prihaja iz vinogradniške družine in je še posebej ponosna na njihov domač zeleni silvanec Valdhuber – Čeh. Poskrbita pa tudi za kakšno posebno presenečenje s štajerskih pridihom.

Tako je v kavarni mogoče naročiti najboljši Štajerski špricer.

V popoldanskem času ko ni predstav Manja in Bernard rada poklepetata z gosti. Tudi sama sta namreč veliko potovala in si nabirala izkušnje na različnih koncih sveta.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


%d bloggers like this: